Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki warzywne i owocowe można podzielić ze względu na:
- rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
- rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako "soki świeże"), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
- obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
- wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy).
Soki owocowe
O tym, że soki warzywne i owocowe są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych soków owocowych:
-
sok z pomarańczy – dzięki zawartości przeciwutleniacza – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;
-
sok z jabłek – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;
- sok z grejpfruta – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków
- sok z winogron – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy
- sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu,
- sok z wiśni – łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
- sok z żurawiny – zapobiega rozwojowi bakterii Escherichia coli których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.
Soki warzywne są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki warzywne mają następujące właściwości:
- sok z marchewki – jest źródłem witaminy A i kwasu askorbinowego, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
- sok z pomidorów – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego
- sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka, wrzodów dwunastnicy, hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy
- sok z ogórków – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem, wapniem i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
- sok ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
- sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
- sok z dyni – regeneruje wątrobę.
Żywność Ekologiczna BIO FOOD sp. z o.o. od samego początku swojego powstania tj. od 1994 roku zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych.Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości soków owocowych, soków owocowo-warzywnych, soków z warzyw kiszonych, smoothie. Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne takie jak: korniszony, kapusta kiszona, sałatki warzywne powidła śliwkowe, masło sezamowe i zupy ekologiczne.
Wiele naszych produktów, a zwłaszcza soki kiszone z warzyw, postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność będąca doskonalą profilaktyką w wielu chorobach układu pokarmowego oraz chorób nowotworowych.
W tych ostatnich schorzeniach soki kiszone ze względu na łatwą przyswajalność makro- i mikroelementów oraz obecność związków antocyjanowych pochodzących z buraka, marchwi , selera lub czerwonych winogron mogą działać zarówno profilaktycznie, jak i wspomagać leczenie farmakologiczne. Badania soku z buraka kiszonego prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie udowodniły, że sok ten niszczył komórki nowotworowe raka żołądka .
Poloniak. Przedsiębiorstwo zostało założone w 1999 roku. Marka poloniak.pl została wprowadzona na rynek ekologiczny w 2011 r.Od tego momentu głównym kierunkiem zainteresowania przedsiębiorstwa jest produkcja żywności ekologicznej, wegańskiej, bezglutenowej, z wyłączeniem cukru, pod firmą – poloniak.pl. Naszym mottem jest cytat z Jana Kochanowskiego:
„Szlachetne zdrowie
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.”
Staramy się więc dostarczać naszym klientom wyroby ekologiczne smaczne i zdrowe. W swojej ofercie posiadają napoje BIO: bomba witaminowa, czystek, energia, melisa, pokrzywa, skrzyp.