Filtruj wyniki
Cena
Kategorie produktów
Zastosuj wybrane filtry
Cena
Kategorie produktów

Syropy, soki, wody

Sortuj wg:
Filtruj
z   4
Wybrane filtry:
 
8,53 zł
 
dodaj do koszyka
 
8,53 zł
 
dodaj do koszyka
 
5,62 zł
 
dodaj do koszyka
 
8,86 zł
 
dodaj do koszyka
 
6,16 zł
 
dodaj do koszyka
 
6,37 zł
 
dodaj do koszyka
 
9,50 zł
 
dodaj do koszyka
 
7,13 zł
 
dodaj do koszyka
 
7,45 zł
 
dodaj do koszyka
 
19,55 zł
 
dodaj do koszyka
 
18,90 zł
 
dodaj do koszyka
 
18,90 zł
 
dodaj do koszyka
Wyświetleń na stronie:
z   4

Sok to ogólne pojęcie, pod którym kryje się bardzo wiele produktów o różnym składzie, smaku, sposobie przyrządzania, pakowania itp. Szczegółowy podział soków pokazuje, jak bardzo jest to zróżnicowany produkt. Soki warzywne i owocowe można podzielić ze względu na:

  • rodzaj wykorzystywanego surowca – soki warzywne, soki owocowe, soki owocowo-warzywne;
  • rodzaj półproduktu – soki bezpośrednie (są to soki określane także jako "soki świeże"), soki odtworzone z zagęszczonego przecieru;
  • obróbka termiczna – soki niepasteryzowane (tzw. soki jednodniowe, w sklepach można je spotkać tylko w specjalnie przeznaczonych do tego lodówkach), soki pasteryzowane w niskiej temperaturze (mają dłuższy okres przydatności do spożycia niż soki niepasteryzowane, który wynosi kilka tygodni), soki pasteryzowane (mają najdłuższy okres przydatności do spożycia, wynoszący kilka miesięcy);
  • wygląd i konsystencja – soki klarowne (np. sok jabłkowy), soki naturalnie mętne (np. sok pomarańczowy), soki przecierowe (np. sok marchwiowy, sok pomidorowy).

 Soki owocowe

O tym, że soki warzywne i owocowe są zdrowe, wiedzą wszyscy, choć nie każdy potrafi wskazać działania konkretnego napoju, dlatego poniżej zamieszczamy opis poszczególnych soków owocowych:

  • sok z pomarańczy – dzięki zawartości przeciwutleniacza – hesperydyny – poprawia funkcjonowanie naczyń krwionośnych i zapobiega kamicy nerkowej;

  • sok z jabłek – pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu acetylocholiny, odpowiadającego za utrzymanie odpowiedniej formy umysłowej, ponadto, jak wykazują badania, sok jabłkowy zapobiega demencji starczej, pozytywnie wpływa na trawienie i pracę jelit;

  • sok z grejpfruta – przyśpiesza przemianę materii i reguluje trawienie, ma niebagatelny wpływ na profilaktykę sklerozy i żylaków
  • sok z winogron – najzdrowszy jest sok z czarnych winogron, poprawiający pamięć, obniżający poziom cholesterolu, stymulujący układ krążenia i zapobiegający miażdżycy
  • sok z jagód – pozytywnie wpływa na pamięć i pracę mózgu,
  • sok z wiśni –  łagodzi ból mięśni, pomaga organizmowi wydalić kwas moczowy, zawiera bardzo wiele antyoksydantów;
  • sok z żurawiny – zapobiega rozwojowi bakterii Escherichia coli których obecność w organizmie powoduje zakażenie dróg moczowych, dodatkowo sok żurawinowy podnosi poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko chorób serca i miażdżycy.

Soki warzywne są zupełnie czymś innym niż soki owocowe. Nie powodują podnoszenia się poziomu insuliny, jak ma to miejsce w przypadku soków owocowych – wyjątkami są soki z marchwi, z buraka i innych roślin rosnących pod ziemią. Soki warzywne mają następujące właściwości:

  • sok z marchewki – jest źródłem witaminy A i kwasu askorbinowego, zatem wzmacnia odporność i poprawia wzrok;
  • sok z pomidorów – ma działanie antynowotworowe, chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania słonecznego
  • sok ze świeżej kapusty - pomaga w leczeniu nieżytów żołądka,  wrzodów dwunastnicy,  hemoroidów, nadciśnienia tętniczego krwi, miażdżycy i cukrzycy
  • sok z ogórków – poza zawartymi w nim składnikami mineralnymi: potasem, siarką (wspomagają porost włosów), sodem, wapniem i fosforem wpływa na działanie układu moczowego;
  • sok ze szczawiu – regeneruję błonę śluzową jelit;
  • sok ze szpinaku – wspomaga pracę jelit;
  • sok z dyni – regeneruje wątrobę.

Żywność Ekologiczna BIO FOOD sp. z o.o. od samego początku swojego powstania tj. od 1994 roku zajmuje się wyłącznie przetwórstwem owoców i warzyw ekologicznych.Przetwórnia skoncentrowana jest na produkcji wysokiej jakości soków owocowych, soków owocowo-warzywnych, soków z warzyw kiszonych, smoothie. Uzupełnieniem asortymentu są przetwory owocowo-warzywne takie jak: korniszony, kapusta kiszona, sałatki warzywne powidła śliwkowe, masło sezamowe i zupy ekologiczne. 

Wiele naszych produktów, a zwłaszcza soki kiszone z warzyw, postrzegane są przez współczesną medycynę jako żywność będąca doskonalą profilaktyką w wielu chorobach układu pokarmowego oraz chorób nowotworowych.
W tych ostatnich schorzeniach soki kiszone ze względu na łatwą przyswajalność makro- i mikroelementów oraz obecność związków antocyjanowych pochodzących z buraka, marchwi , selera lub czerwonych winogron mogą działać zarówno profilaktycznie, jak i wspomagać leczenie farmakologiczne. Badania soku z buraka kiszonego prowadzone w latach 2010-2011 przez SGGW w Warszawie udowodniły, że sok ten niszczył komórki nowotworowe raka żołądka .

Poloniak. Przedsiębiorstwo zostało założone w 1999 roku. Marka poloniak.pl została wprowadzona na rynek ekologiczny w 2011 r.Od tego momentu głównym kierunkiem zainteresowania przedsiębiorstwa jest produkcja żywności ekologicznej, wegańskiej, bezglutenowej, z wyłączeniem cukru, pod firmą – poloniak.pl. Naszym mottem jest cytat z Jana Kochanowskiego:

„Szlachetne zdrowie
Nikt się nie dowie,
Jako smakujesz,
Aż się zepsujesz.”

Staramy się więc dostarczać naszym klientom wyroby ekologiczne smaczne i zdrowe. W swojej ofercie posiadają napoje BIO: bomba witaminowa, czystek, energia, melisa, pokrzywa, skrzyp.

Napisz do nas

Dane przetwarzane będą zgodnie z Polityką prywatności sklepu
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Polityka Prywatności
Logo NaturaRaj
NaturaRaj Producent Żywności Ekologicznej Hurt Detal
Magdalena Kamińska
Pokrzydowo 139A
87-312 Pokrzydowo
Projekt i wykonanie asmedia.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. naturaraj.pl 2023