Pestki i nasiona BIO to coś, co bardzo często pomijamy w naszej codziennej diecie. Czasem nawet nie wiemy, że mogą nam się do czegoś przydać i po prostu je wyrzucamy. Tymczasem niektóre z nich są dla nas niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, bez których nasz organizm nie jest w stanie prawidłowo funkcjonować. Warto więc przyjrzeć się im bliżej i poznać ich cudowne właściwości.
Sezam
Wartości odżywcze Wapń dba o rozwój kości i zębów oraz zapobiega osteoporozie. Fitosterole obniżają poziom złego cholesterolu, chronią przed chorobami serca. Sezamol i sezamolina – antyoksydanty – zapobiegają rakowi prostaty.
Idealny dodatek do zup i kanapek dla dzieci, które nie mogą pić mleka z powodu alergii lub nietolerancji laktozy. Dobry dla kobiet dojrzałych, przed menopauzą.
Ostropest
Wartości odżywcze Sylimaryna działa przeciwzapalnie, rozkurczowo i żółciopędnie, odtruwa i regeneruje wątrobę. Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dbają o zdrową skórę. Witaminy B2, D, E, miedź, selen i cynk.
Warto go polecić diabetykom, osobom zagrożonym chorobami wątroby, kobietom zmagającym się z endometriozą i przedłużającymi się miesiączkami.
Siemię lniane
Wartości odżywcze Lecytyna wspomaga układ nerwowy. Lignany i kwasy tłuszczowe omega-3 mogą zapobiegać nowotworom piersi i jajników, obniżać poziom cholesterolu i zmniejszać krzepliwość krwi.
To niezastąpiony składnik diety osób zagrożonych chorobami układu krążenia, cierpiących na zaparcia oraz wrzody żołądka i dwunastnicy.
Słonecznik
Wartości odżywcze Białko, witaminy A, E, D oraz z grupy B wzmacniają organizm. Potas i wapń wspomagają pracę serca. Magnez poprawia pamięć i koncentrację, działa uspokajająco.
Uprażone nasiona to doskonały dodatek do sałatek dla ludzi zapracowanych i zestresowanych, z wysokim ciśnieniem i zagrożonych chorobami układu krążenia.
Pestki dyni
Wartości odżywcze Cynk wspomaga wytwarzanie plemników i poprawia ich ruchliwość. Kukurbicyna zwalcza pasożyty przewodu pokarmowego, takie jak owsiki, tasiemiec czy glista ludzka.
Słodko-gorzkie dyniowe pestki to doskonały dodatek do pieczywa polecany mężczyznom w wieku rozrodczym, a także dzieciom narażonym na pasożyty.
Soczewica
Ma ona niski indeks glikemiczny, a więc jeść ją mogą także diabetycy. Jest zalecana sportowcom oraz osobom na diecie odchudzającej. To także idealne warzywo dla wegetarian, ze względu na wysoką zawartość białka.Soczewica ma świetne wartości odżywcze, powinna się znaleźć w diecie osób w każdym wieku, przede wszystkim aktywnych fizycznie. Zawiera ona aminokwas, lizynę, który ma udowodnione badaniami działanie antynowotworowe. Lizyna nie może być syntetyzowana przez organizm człowieka, dlatego należy ją dostarczać wraz z pożywieniem. Jej niedobór uważa się za jedną z przyczyn niepłodności.