Filtruj wyniki
Cena
Kategorie produktów
Zastosuj wybrane filtry
Cena
Kategorie produktów

Herbaty

Sortuj wg:
Filtruj
z   4
Wybrane filtry:
Kategoria:
 
24,49 zł
 
dodaj do koszyka
 
8,21 zł
 
dodaj do koszyka
 
5,94 zł
 
dodaj do koszyka
 
19,33 zł
 
Produkt niedostępny
 
7,56 zł
 
dodaj do koszyka
 
7,02 zł
 
dodaj do koszyka
 
6,91 zł
 
Produkt niedostępny
 
16,20 zł
 
dodaj do koszyka
 
7,78 zł
 
dodaj do koszyka
 
7,02 zł
 
dodaj do koszyka
 
6,48 zł
 
dodaj do koszyka
 
7,83 zł
 
dodaj do koszyka
Wyświetleń na stronie:
z   4

Ekologiczne herbaty komponowane są  i produkowane wyłącznie z naturalnych składników najwyżej jakości, bez sztucznych dodatków i aromatów. Herbaty uprawiane są w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska i ludzkiej pracy. Są gwarancją bezpieczeństwa upraw. 
Dzięki temu zbiór jest dużo wyższej jakości, pozbawiony substancji szkodliwych dla zdrowia. Sięgając po herbaty z ekologicznych plantacji mamy pewność, że do herbacianych listków, które później zaparzamy, nie dostają się pestycydy. Taka ekologiczna herbata odznacza się też wyjątkowym smakiem, niezmąconym syntetycznymi dodatkami. Zyskuje też środowisko: podczas uprawy substancje chemiczne nie dostają się gleb i wód gruntowych i nie przyczyniają się do zubożenia różnorodności biologicznej.

6 różnych odmian herbaty

  • Czarna herbata. To całkowicie sfermentowana herbata, wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Daje napar o intensywnej barwie, wyrazistym smaku i aromacie. Zawiera dużo garbników i kofeiny oraz katechin. Pobudza i odtruwa organizm, wzmacnia zęby i ma działanie bakteriobójcze. Producenci często wzbogacają ją owocami, kwiatami, wanilią czy rumem. Aromatyzowana bergamotką daje gatunek Earl Grey. Listki zalewa się wodą o temp. Ok. 85 st. C i przykrywa. Napar gotowy jest po 3-5 minutach.
  • Zielona herbata. Świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces fermentacji. Gorzkawy napar ma barwę cytrynowo-żółtą. Zawiera mniej kofeiny i garbników niż herbata czarna, ale zawartość katechin jest pięciokrotnie wyższa. Dlatego uważa się, że herbata zielona jest najzdrowsza. Najlepiej oczyszcza z toksyn i powstrzymuje procesy starzenia. Chroni serce, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie. Jako jedyna z herbat przynosi ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę. Często jest aromatyzowana owocami i kwiatami. Listki (łyżeczka na filiżankę) zalewa się wodą o temp. 80-90 st. C i parzy ok. 3-5 minut. Niektóre gatunki można zaparzać dwu- lub trzykrotnie, przy czym pierwsze zaparzenie daje napar pobudzający, drugie - uspokajający.
  • Czerwona herbata. Inaczej Oolong, czyli herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Odmiana Pu-erh musi dodatkowo leżakować (nawet 50 lat). Napar ma intensywny smak i nieco błotny zapach. Zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, pomaga w walce z nadwagą, normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie. Zalewa się ją wrzątkiem, parzy pod przykryciem 3-5 minut i pije bez cukru, bo może on zneutralizować niektóre lecznicze właściwości napoju.
  • Biała herbata. Pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszy się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu susz ma srebrzysty odcień. Jasnożółty napar jest delikatny w smaku. Zawiera stosunkowo mało kofeiny, za to jest bogaty w cenne katechiny. Ma wszystkie zdrowotne zalety herbaty zielonej. Do kupienia w postaci skręconych listków i zwijanych kulek o kształcie truskawki lub mniejszych wielkości perły. Parzy się je w temp. 85 st. C przez 7-10 min.
  • Żółta herbata. W Europie prawie nieznana. Jest przygotowywana z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej (12-15%) fermentacji podczas procesu zwijania. Smakiem i aromatem jest zbliżona do herbaty zielonej najwyższej jakości i tak samo działa. Parzy się ją tak jak zieloną.
  • Rooibos. Herbatka zawiera niewiele garbników, dlatego nie wyczuwa się w jej smaku goryczki. Jak wszystkie herbatki ziołowe, rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma działania pobudzającego i można ją pić nawet tuż przed snem. Rooibos jest często wykorzystywany do mieszanek herbat. Stosuje się go z innymi ziołami jako składnik podstawowy lub dodatkowy. Można kupić rooibos aromatyzowany truskawką i wanilią, rzadziej bergamotką lub dodatkiem ostrych przypraw. Znajduje się także w mieszankach z herbatą czarną i zieloną. Rooibos smakuje dobrze podawany z mlekiem i cukrem. Można pić napar na zimno i na ciepło, z dodatkiem soków owocowych, dających orzeźwiający efekt oraz miodu, podkreślającego naturalny aromat naparu.
  • (info:poradnikzdrowie.pl)

Napisz do nas

Dane przetwarzane będą zgodnie z Polityką prywatności sklepu
Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i Google Polityka Prywatności
Logo NaturaRaj
NaturaRaj Producent Żywności Ekologicznej Hurt Detal
Magdalena Kamińska
Pokrzydowo 139A
87-312 Pokrzydowo
Projekt i wykonanie asmedia.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. naturaraj.pl 2022