KOMPLEKSOWE SPRZĄTANIE OBIEKTÓW

 Herbaty

Ekologiczne herbaty komponowane są  i produkowane wyłącznie z naturalnych składników najwyżej jakości, bez sztucznych dodatków i aromatów. Herbaty uprawiane są w sposób zrównoważony, z poszanowaniem środowiska i ludzkiej pracy. Są gwarancją bezpieczeństwa upraw. 
Dzięki temu zbiór jest dużo wyższej jakości, pozbawiony substancji szkodliwych dla zdrowia. Sięgając po herbaty z ekologicznych plantacji mamy pewność, że do herbacianych listków, które później zaparzamy, nie dostają się pestycydy. Taka ekologiczna herbata odznacza się też wyjątkowym smakiem, niezmąconym syntetycznymi dodatkami. Zyskuje też środowisko: podczas uprawy substancje chemiczne nie dostają się gleb i wód gruntowych i nie przyczyniają się do zubożenia różnorodności biologicznej.

6 różnych odmian herbaty

  • Czarna herbata. To całkowicie sfermentowana herbata, wysuszona w gorącym strumieniu powietrza. Daje napar o intensywnej barwie, wyrazistym smaku i aromacie. Zawiera dużo garbników i kofeiny oraz katechin. Pobudza i odtruwa organizm, wzmacnia zęby i ma działanie bakteriobójcze. Producenci często wzbogacają ją owocami, kwiatami, wanilią czy rumem. Aromatyzowana bergamotką daje gatunek Earl Grey. Listki zalewa się wodą o temp. Ok. 85 st. C i przykrywa. Napar gotowy jest po 3-5 minutach.
  • Zielona herbata. Świeżo zerwane liście zostawia się do przeschnięcia, a następnie podgrzewa, by zatrzymać proces fermentacji. Gorzkawy napar ma barwę cytrynowo-żółtą. Zawiera mniej kofeiny i garbników niż herbata czarna, ale zawartość katechin jest pięciokrotnie wyższa. Dlatego uważa się, że herbata zielona jest najzdrowsza. Najlepiej oczyszcza z toksyn i powstrzymuje procesy starzenia. Chroni serce, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe, obniża poziom cholesterolu, normalizuje ciśnienie. Jako jedyna z herbat przynosi ulgę osobom cierpiącym na nadkwasotę. Często jest aromatyzowana owocami i kwiatami. Listki (łyżeczka na filiżankę) zalewa się wodą o temp. 80-90 st. C i parzy ok. 3-5 minut. Niektóre gatunki można zaparzać dwu- lub trzykrotnie, przy czym pierwsze zaparzenie daje napar pobudzający, drugie - uspokajający.
  • Czerwona herbata. Inaczej Oolong, czyli herbata poddawana bardzo krótkiemu procesowi fermentacji. Odmiana Pu-erh musi dodatkowo leżakować (nawet 50 lat). Napar ma intensywny smak i nieco błotny zapach. Zawiera najwięcej mikroelementów i kofeiny. Obniża poziom cholesterolu, poprawia pamięć, pomaga w walce z nadwagą, normalizuje ciśnienie, działa moczopędnie. Zalewa się ją wrzątkiem, parzy pod przykryciem 3-5 minut i pije bez cukru, bo może on zneutralizować niektóre lecznicze właściwości napoju.
  • Biała herbata. Pączki listków, które nie zdążyły się jeszcze rozwinąć, suszy się w dość niskiej temperaturze, dzięki czemu susz ma srebrzysty odcień. Jasnożółty napar jest delikatny w smaku. Zawiera stosunkowo mało kofeiny, za to jest bogaty w cenne katechiny. Ma wszystkie zdrowotne zalety herbaty zielonej. Do kupienia w postaci skręconych listków i zwijanych kulek o kształcie truskawki lub mniejszych wielkości perły. Parzy się je w temp. 85 st. C przez 7-10 min.
  • Żółta herbata. W Europie prawie nieznana. Jest przygotowywana z najmłodszych pędów i pączków liści, które ulegają częściowej (12-15%) fermentacji podczas procesu zwijania. Smakiem i aromatem jest zbliżona do herbaty zielonej najwyższej jakości i tak samo działa. Parzy się ją tak jak zieloną.
  • Rooibos. Herbatka zawiera niewiele garbników, dlatego nie wyczuwa się w jej smaku goryczki. Jak wszystkie herbatki ziołowe, rooibos nie zawiera kofeiny, dlatego nie ma działania pobudzającego i można ją pić nawet tuż przed snem. Rooibos jest często wykorzystywany do mieszanek herbat. Stosuje się go z innymi ziołami jako składnik podstawowy lub dodatkowy. Można kupić rooibos aromatyzowany truskawką i wanilią, rzadziej bergamotką lub dodatkiem ostrych przypraw. Znajduje się także w mieszankach z herbatą czarną i zieloną. Rooibos smakuje dobrze podawany z mlekiem i cukrem. Można pić napar na zimno i na ciepło, z dodatkiem soków owocowych, dających orzeźwiający efekt oraz miodu, podkreślającego naturalny aromat naparu.
  • (info:poradnikzdrowie.pl)

Napisz do nas

Logo NaturaRaj
NaturaRaj Żywność Ekologiczna Hurt Detal
Magdalena Kamińska
Pokrzydowo 139A
87-312 Pokrzydowo
tel.: 501236020
Projekt i wykonanie asmedia.pl. Wszelkie prawa zastrzeżone. 2019